Asteroidul care a ucis dinozaurii de pe Pământ a făcut mai mult de atât

de: Nicoleta Apostol
02 11. 2017

În urmă cu vreo 66 de milione de ani, dinozaurii au fost șterși de pe Pământ din cauza unui asteroid de aproximativ 10 kilometri. Sau, mă rog, așa se crede.

Oamenii de știință nu au putut spune cu exactitate care calamitate a dus la dispariția dinozaurilor: explozia care s-a produs după impactul asteroidului și a lăsat un crater imens, numit Chicxulub după numele orașului din apropiere, sau un tsunami. Un grup de geofizicieni au analizat toate variantele și au ajuns la concluzia că niciuna din cele două nu au fost de vină pentru dispariția dinozaurilor.

În schimb, gazele particulare pe care asteroidul le-a lăsat în atmosferă au dus la crearea unei ierni la nivel global, care a ținut mai bine de 30 de ani, drept urmare foametea a fost cauza dispariției multor specii. Studiul a fost condus de profesorul Joanna Morgan de la Imperial College din Londra și împreună cu echipa ei au petrecut săptămâni bune în golful din Mexic pentru a aduna probe din roci. Analizând mineralele de pe fundul oceanului, ei au reușit să calculeze direcția asteroidului și viteza de impact.

Concluzia a fost că asteroidul a lovit planeta cu aproximativ 64.000 kilometri pe oră, adică de 50 de ori mai mult decât viteza sunetului. Adâncimea craterului provocat măsoară 30 de kilometri adâncime, praful și gazul eliberat în atmosferă afectând clima. Ulterior, s-a estimat că explozia a fost de aproximativ 10 miliarde de ori mai mare decât cea a lui Hiroshima. Dar acest studiu sugerează că mărimea exploziei nu a fost problema, ci tipul particulelor de rocă cu care s-a ciocnit.

Golful Mexic este căptușit cu un mineral numit anhidrit, care eliberează sulf când este încălzit. Echipa a concluzionat că acest nor enorm de cenușă sulfurică a înnegrit Soarele, cauzând scăderea temperaturilor și uciderea lanțurilor alimentare. În mod evident, majoritatea plantelor ar fi murit după numai câteva zile de vreme arctică, întreg ecosistemul fiind dat peste cap.

Acest lucru a făcut ca două treimi din toate speciile dispăreau din istoria fosilelor. Evenimentul a fost numit eveniment de dispariție cretacic-paleogenic și numai după descoperirea craterului Chicxulub în 1978, omenii de știință și-au un subiect bun de cercetare.